Książulo, znany YouTuber, degustuje kuchnię Władysławowa: starcie między luksusową restauracją a tanią smażalnią
Popularyzujący kulturę kulinarną YouTuber o pseudonimie Książulo postanowił odwiedzić nadmorskie miasto Władysławowo, aby skosztować tamtejszych specjałów. Zdecydował się na zbadanie różnic w jakości i cenie potraw serwowanych w miejscowych lokalach gastronomicznych, na które wybrał wysoko ocenianą restaurację oraz tanią smażalnię. W obu miejscach zdecydował się na zamówienie charakterystycznego dla regionu dania – ryby.
Wcześniej Książulo, zwiedzając rozmaite regiony Polski, degustował rozmaite typy street foodu takie jak kebaby, zapiekanki czy gofry. Tym razem jednak skupił się na bardziej tradycyjnych, lokalnych dla Władysławowa potrawach bazujących na rybach.
Ciekawość prowadzącego kanał na YouTube wzbudziło przekonanie, często powtarzane przez turystów, że wakacje w Władysławowie wiążą się z dużymi wydatkami. Jak twierdzi – „jest taki mit, że tutaj jest wszystko drogie, że wszędzie są paragony grozy, że żeby tu przyjechać trzeba mieć worek pieniędzy i że taniej jechać do Grecji na all inclusive”. Postanowił zatem, że sprawdzi na własnej skórze, czy faktycznie za danie z ryby, które zamówił otrzyma tzw. paragon grozy.